MADEM BUGÜN DÜNYA TURİZM GÜNÜ ‘NÜ KUTLUYORUZ, TURİZM VE TURİST KAVRAMINI BİRAZ DAHA YAKINDAN TANIYIP ANLAMAYA NE DERSİNİZ?
Her yıl 27 Eylül tarihinde Dünya Turizm Günü kutlanıyor, ben ve benim gibi uzun yıllarını bu sektöre vermiş pek çok turizm emekçisi ,turizm profesyoneli için turizm seyahat etmekten çok öte bir kavram.
Peki kısaca seyahat etmek veya tatil yapmak gibi algının ötesinde Turizm nedir? Turist nedir ? Dünyada ve ülkemizde ilk olarak turizm nasıl ve ne zaman başlamıştır?Turizmin olmazsa olmazları nelerdir?
Hiç merak ettiniz mi?
İşte biz turizm profesyonelleri için oldukça anlam yüklü bu özel günde sizler için bu kavramları mercek altına aldık.
İşte Turizm hakkında merak ettiğiniz herşey;
Turizm Nedir? Ne zaman ve hangi amaçla ortaya çıkmıştır?
1980’den itibaren Dünya Turizm Örgütü tarafından belirlenen 27 Eylül tarihi, Dünya Turizm Günü olarak kutlanmaktadır. Bu tarih, 27 Eylül 1970’te belirlenmiş ve 1980’den itibaren uygulamaya konulmuştur. Dünya Turizm Günü’nün amacı, uluslararası toplumlar için turizmin önemini vurgulamak ve farkındalık yaratmaktır. Turizm’in sosyal, kültürel, politik ve ekonomik değerler üzerindeki etkisine dikkat çekilir.
Dünya Turizm Örgütü, Ekim 1997’de İstanbul’da düzenlenen 12. oturumda her yıl bir ülkenin bu güne ev sahipliği yapmasına karar vermiştir. 27 Eylül’ün Dünya Turizm Günü olarak kutlanmasını Nijeryalı Ignatius Amaduwa Atigbi önermiştir. Dünya Turizm Günü’nün rengi mavidir.
TURİZM
Tanımı, Başlangıcı ,Çeşitleri ve Olmazsa Olmazları..
TURİZM, insanların kişisel veya iş/mesleki amaçlarla olağan çevrelerinin dışındaki ülkelere veya yerlere hareketini içeren sosyal, kültürel ve ekonomik bir olgudur.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) turizmi, insanların eğlence, iş veya diğer amaçlarla “her zamanki çevrelerinin dışındaki yerlere seyahat etmesi ve orada kalması” olarak tanımlamaktadır. Bu tanıma göre seyahatin turizm sayılabilmesi için 24 saatten fazla sürmesi ve bir yıldan fazla sürmemesi gerekmektedir.
TURİST ise İkamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye 12 ayı aşmamak üzere seyahat eden ve asıl ziyaret amacı iş ve/veya tatil amaçlı olan ve ziyaret ettiği ülke içinden herhangi bir ücret almayan ve en az bir kez konaklayan kişi.
Basit bir ifadeyle, bir turist iş, eğlence veya sosyal nedenlerle her zamanki sosyal ortamından uzakta başka bir yere seyahat eder. Çoğu kabul edilen tanıma göre, turist olarak sınıflandırılmak için bir kişinin o yerde 24 saatten fazla kalması, ancak bir yıldan fazla kalmaması gerekir.
Ayrıca turizm, bir ülke içinde gerçekleşen iç turizm veya bir kişinin ülkesinin dışına seyahat ettiği uluslararası (dış) turizm olarak ikiye ayrılabilir.
MODERN TURİZMİN DOĞUŞU
Modern turizm kavramının kökenini, Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinden genç soyluların Büyük Tur (GrandTour) adı verilen şeyi yaptıkları 17. yüzyıla kadar takip edebiliriz: Avrupa çevresinde (genellikle Fransa, Almanya, İtalya ve Yunanistan’ı kapsayan) bir gezi. tarih, sanat ve kültürel mirasın özümsenmesi temel amacıdır. Seyahat etmek eğitim almanın mükemmel bir yolu olarak kabul edildi.
- yüzyıla gelindiğinde bu gelenek zengin sınıflar arasında yaygınlaştı ve Amerika gibi dünyanın diğer bölgelerine de yayıldı. Benzer şekilde Orta Çağ’da zaten popüler olan dini hac ziyaretleri bu dönemde de devam etti.
- yüzyılın ikinci yarısında başlayan Sanayi Devrimi, dünyanın geri kalanına yayılacak büyük bir ekonomik, sosyal ve teknolojik dönüşüme neden oldu. Bu değişikliklerin bir sonucu olarak, kırsal bölgelerden büyüyen büyük şehirlere doğru bir göç yaşandı ve bu da yeni sanayi için işgücüne ihtiyaç duyuldu.
Bu nedenle yeni sosyal sınıflar ortaya çıktı. Ulaştırmadaki gelişmeler de önemliydi. Yük ve yolcu taşımacılığındaki gelişmeler, boş zamanların, yeni eğlence ve seyahat biçimlerinin doğuşuna katkıda bulundu. İnsanlar, demiryolu ağlarının Avrupa’daki ve dünyanın diğer yerlerindeki varış noktalarını birbirine bağlaması gerçeğinden yararlanarak çoğunlukla trenle seyahat ediyordu.
- yüzyılda ilk seyahat acenteleri kuruldu. Öncülerden biri, gruplara ulaşım, konaklama ve yemek biletlerini de içeren gezi ve tatiller sunan ve böylece maliyetleri daha ucuz hale getiren ilk şirket olan Thomas Cook & Son’du. Bu, şu anda paket tatil olarak bildiğimiz şeyin kökeni olabilir.
Thomas Cook (22 Kasım 1808, Melbourne, Derbyshire, İngiltere’de doğdu – 18 Temmuz 1892’de öldü, Leicester, Leicestershire), düzenlenen turun İngiliz mucidi ve dünya çapında bir seyahat acentesi olan Thomas Cook and Son’un kurucusu. Cook’un modern turizmi icat ettiği söylenebilir.
- yüzyılın ilk yarısında otobüs ve otomobillerin seri üretimi sayesinde turizm sektörü büyümeye devam etti. Kıyı turizmi önem kazanmaya başladı ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra Akdeniz kıyılarının popülaritesi hızla arttı. Ayrıca hava taşımacılığındaki gelişmeler (charter uçuşlar), çalışma mevzuatındaki ilerlemeler ve sosyal refahtaki artış turizmde patlamaya yol açtı.
Turizm sektörü 1970’li yıllarda esas olarak enerji krizi nedeniyle bir durgunluk yaşadı ve bu da maliyetlerin ve fiyatların düşmesine neden oldu. İşte o zaman kitle turizmi ortaya çıktı. Seyahat etmek yalnızca özel bir gruba yönelik bir şey olmaktan çıkıp, birçok kişinin erişebileceği bir boş zaman etkinliği haline geldi.
Sonraki yıllarda otel şirketleri, seyahat acenteleri ve havayolları giderek uluslararası hale geldi. Diğerlerinin yanı sıra spor ve sağlık konularını kapsayan yeni ürünler ve yeni boş zaman etkinlikleri de sunuldu.
ÜLKEMİZDE TURİZM TAM OLARAK NE ZAMAN BAŞLADI?
Osmanlılar döneminde bu toprakların gerçek manada ilk turizm hareketi gerçekleşmiştir. 1863 yılında açılan Sergi-i Osmani etkinliğine Avrupa’dan özellikle Avusturya’dan turistler gelmiştir. Aynı yıllarda İstanbul’dan da yurt dışına turistler gitmeye başlamıştır.
Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu 1923 yılında Raşit Saffet Atabinen ve bir grup aydın tarafından kurulan “Türkiye Seyyahin Cemiyeti” turizm alanında faaliyet gösteren ilk örgüt olmaktadır.
TURİZMİN BİLEŞENLERİ
Turist – belirli bir yeri veya etkinliği ziyaret eden kişiler
Doğal Kaynaklar/Çevre – doğası veya peyzajının görünümü
Ortam Oluşturma – altyapı, kültür, üst yapı, teknoloji ve yönetişim
Turizm Endüstrisinin Faaliyet Sektörleri – ulaşım, konaklama, yemek hizmetleri, cazibe, macera/açık hava rekreasyonu, eğlence
TURİZM KAVRAMININ TEMEL SEKTÖRLERİ /ALANLARI
Turizmin dokuz sac ayağı , onlar olmadan bildiğimiz anlamda organize seyahatin var olamayacağı dokuz temel unsurdur. Bunlar turizmin ve endüstriyi destekleyen kilit sektörlerin temelidir.
Konaklama
Macera ve Rekreasyon
Gezilecek Yerler
Yiyecek , İçecek ve Catering faaliyetleri
Eğlence
Etkinlik ve Toplantılar
Ulaşım
Seyahat Acenteleri ve Turizm Hizmetleri
Turizm Planlaması ve Gelişimi
Turizm, birçok ülkenin ekonomisine önemli bir katkıda bulunmaktadır .Günümüzde turizm sektörü birçok ülkede en büyük ekonomik motorlardan biri haline gelmiş ve uluslararası siyasi gündemin bir parçasını oluşturmaktadır. Son yıllarda, düşük maliyetli uçuşlar ve çevrimiçi şirketler tarafından yönetilen alternatif konaklama yerlerinin varlığıyla, turistlerin seyahat etme bütçeleri çok daha kolaylaşıyor ve seyahat programlarını ve deneyimlerini kendi beğenilerine göre tasarlayabiliyorlar.
TURİZMİN FAYDALARI
Kavram olarak turizm önemli faydalar sağlama potansiyeline sahip en önemli endüstrilerden biridir.. Turist faaliyetinin bu olumlu sonuçları, aşağıda özetlendiği gibi genel olarak iki ana kategoriye ayrılabilir:
Ekonomik ve Altyapısal Faydalar
İlk olarak, turizmin misafir kabul eden ülkeye önemli ekonomik ve altyapısal faydalar sağlayabileceğini anlamak çok önemlidir. Turistler muhtemelen alışveriş yapmak, konaklama için ödeme yapmak, bar ve restoranları ziyaret etmek, turistik mekanlara katılmak ve hediyelik eşya satın almak dahil olmak üzere yerel bölgede para harcayacaklardır.
Bu arada turistlerin varlığı yerel altyapı açısından da fayda sağlayabilir. Ulaşım bağlantılarının bu ziyaretçileri ağırlayacak şekilde iyileşmesi muhtemeldir, yeni otellerin inşa edilmesi muhtemeldir, ilave trafikle başa çıkmak için yol sistemleri iyileştirilebilir ve tüm bunlar bölge sakinlerine iş sağlayabilir.
Sosyal ve Kültürel Faydalar
Turizmin ekonomik ve altyapısal faydalarının yanı sıra, turizmin sosyal ve kültürel olumlu sonuçlar da sağlayabileceğinin altını çizmek gerekir. Örneğin, farklı kültürlerden insanları birbirleriyle temasa geçirmek, kültürel farkındalığın artmasına ve sosyal uyumun artmasına yardımcı olabilir.
Turizm hareketi , kültürel değeri olan alanların bakımına yatırım yapmak için net bir gerekçe sağlamaya yardımcı olabilir. Dahası, yerel bölgeye yapılan bu yatırım potansiyel olarak tarihi binaların korunmasına, doğal güzellikteki alanların korunmasına yardımcı olabilir ve kentsel ve kırsal çevrelerin genel bakımına yol açabilir.
Turizm, birçok ülkenin ekonomisine önemli bir katkıda bulunmaktadır ve popüler turistik destinasyonlar genellikle, diğer yerlerden gelen gezginlere hitap etmek üzere özel olarak tasarlanmış çok çeşitli işletmeleri içermektedir.
Bir cevap yazın