NERMİN YURTOĞLU, TURİZMGM ‘İN SORULARINI YANITLADI
TurizmGM Haber Editörü ve Student Club by INTHA Yöneticisi Ezgi Akkaya, Kulüp içerisinde yer alan öğrencilerin NY & Co. Kurucusu Nermin Yurtoğlu’na ilettiği soruların yanıtlarını aldı.
İlk olarak bizlere kendinizden bahseder misiniz. Neden turizmi seçtiniz ve sektöre nasıl başladınız ?
Elbette. Aslına bakarsanız turizmi seçme nedenim tamamen tesadüf. Ankara’lıyım ve 90’lı yılların başında üniversite seçme sınavında tercihimi yazarken aynı dönemde babamın siyasette olması, rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a benden bahsetmesi ve Özal’ında önümüzdeki dönemde turizme büyük destekler ve yatırımlar yaptık yakın gelecekte turizm sektörü Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olacak, mutlaka turizm bölümünü düşünsün” demesi üzerine, seyahat etmeyi çok seven bir genç olarak ben de turizm sektörünün gelişimi ile ilgilenmeye ve araştırmaya başladım., Ancak o dönemde genelde turizm okulları 2 yıllıktı ve ben ileride iyi bir işletme kariyeri yapmak istediğimden 4 yıllık bir üniversitede okumak istiyordum. O dönemde neredeyse tek seçeneğim ve Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Bilkent Üniversitesinin dört yıllık Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü yazdım ve kazandım, işte turizme girmemin kısa hikayesi böyle.
Bilkent, Amerika sistemi ile eğitim veren Türkiye’nin ilk özel üniversitesiydi o dönemler ve orada okuyanlar çok iyi bilir ,mezun olması oldukça zor bir üniversitedir. Eğitimin tamamı ingilizce olan Bilkent’te pazarlamadan, ekonomiye, tarih, arkeoloji, gastronomi, coğrafya, rehberlikten, hukuk ve insan kaynaklarına kadar konaklama, yiyecek içecek ve seyahat sektörüne ait tüm gerekli bilgilerin yer aldığı dersleri sektörün önde gelen duayen isimlerinin yer aldığı müthiş bir eğitmen kadrosundan aldım, stajlarımla okulda almış olduğum teknik bilgilerimi uygulama olarak ta pekiştirdim.
Kısaca Sektöre üniversitede okurken adım attığımı söylemem yanlış olmaz. 1994 yılında başladığım sektörde 26. yılımı doldurmak üzereyim.
Biz turizm öğrencilerine tavsiyeleriniz nelerdir?
Bu soru bana bundan bir kaç ay önce sorulmuş olsaydı, mutlaka biraz daha klasik ,başarı anahtarı olabilecek tavsiyeler verirdim. Ancak pandemi ile birlikte tüm dünya yeniden şekilleniyor ve bu yeni dünya düzeninde turizmin seyahat sektörünün de kuralları değişiyor bu nedenle öncelikli tavsiyem, bu yeni normal olarak adlandırılan hızlı değişime ivedi bir şekilde uyum sağlamanız gerekliliği olacak.
Öyle ki, turizm in temel taşlarından iletişimin sosyal mesafe kuralları ile yeniden şekillenmesi, teknoloji ve dijitalleşmenin daha önce hiç olmadığı kadar hayatımızın bir parçası haline gelmesi, ülke ekonomilerdeki negatif değişimin para sistemlerinin kurgusunu etkileyecek olması, sağlık sistemlerindeki değişim tam anlamıyla yeme alışkanlarımızı değiştirecek olması, salgın sonrasında sosyal, psikolojik değişimler hepsi turizmin birer parçasıdır.
Turizmin bir meslek değil hayatın ta kendisi bir yaşam biçimi olduğunu anlayabilmeniz önemli. Turizmde kariyer yapmak demek özel hayatınızı mesleğinizin yönetmesine gönüllü razı olmanız anlamına gelir.
Diğer tavsiyelerim ise dijital dünyayı çok iyi bilip yönetmeniz, vizyonunuzu geliştirmeniz, inovatif – yenilikçi, insanlarla diyaloğu kuvvetli, empati yeteneği olan global düşünüp lokal uygulayan profesyoneller olmanız önce ülkemizi ve insanlarımızın alışkanlıklarını sonrasında ise dünyadaki gelişmeleri takip etmeniz olacaktır.
Turizm sektöründeki geleceğin kadın yönetici adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?
Yaşadığımız ülkede içinde bulunduğumuz koşullarda kadın iş gücüne, her zaman pozitif ayrımcılık yapılması destekleyen biriyim. Turizm sektöründe üst düzey yönetici kadınların sayısının aynı donanıma sahip erkek yöneticilerle oranı kıyaslandığında kadın sayısının oldukça yetersiz olduğunu açıkça görülmektedir. Bugün başta otelcilikte olmak üzere turizm sektörü hala erkek egemen bir sektör olduğunu üzülerek söyleyebilirim. Maalesef kadın çalışanların yetenek ve başarılarını göz ardı eden cam tavan sendromu bugün turizm sektörünün de en büyük sorunlarından biridir.
Bu önemli sorunun değişmesi için toplumun kadına bakış açısının değişmesi gerekiyor, Yani öyle bugünden yarına hızlıca çözümlenecek bir sorun değil. Turizm sektöründe kariyer yapmak isteyen hem cinslerimin bu sektörün öncelikle kadınlar için zorlayıcı yanlarını çok iyi anlayıp bilgi anlamında mümkün olduğunca donanımlı olmalarını tavsiye ederim. Yeni dünyada artık bilgiye ulaşmak kolay olsa da sadece bu bilgiyi uygulamaya aktarabilen kazanacak.
Gelişimleri takip etmek, dijital dünyayı çok iyi anlamak, para ve finanstan anlamak çok önemli.
Şanslısınız ki pandemi hepimizin en doğal ev haliyle bile iş yapabileceğini dı görünüşün artık fazlaca önemli olmadığını biraz da olsa kabul ettirdi. Artık eskisi kadar kadınların dış görünüş ile yargılanmayacağının zamanının geldiğini düşünüyorum. Kariyer yapmak isteyen her kadının öncelikle spor yapması sağlığına önem vermesi ve geleceği için para biriktirip tasarruf yapması hobi sahibi olması çok daha önemli.
Kendinizden ve markanızdan bahsedebilir misiniz?
Kendimi bildim bileli turizm sektörünün içindeyim, bu süreçte Pek çok otel, restoran ve seyahat sektörü markasında üst düzey yönetici, genel müdür ve CEO olarak görev yaptım. 2010 yılında NY & Co. Global Hospitality Co. markasıyla kendi danışmanlık firmamı açtım.
Türkiye ve dünyada yaşanan pek çok krize rağmen NY&Co markası büyümeye devam etti. Yerli yabancı pek çok işletmeye yönetim, pazarlama, tanıtım veya temsilcilik anlamında danışmanlık verdi, vermeye devam ediyor.
2020 itibarıyla dünyanın en lüks resort zinciri Anantara Hotels Resorts ve Spa markasının Worldwide Preffered partner’ı ve VRESORT teknoloji markasının Türkiye partneriyiz.
Amacımız sektördeki tecrübe vizyonumuz ile açılışından markalaşma sürecine kadar konaklama ve seyahat sektöründe yer alan işletmelere bütünsel anlamda danışmanlık hizmeti vermek.
Sizleri şu an ki konumunuza kadar getirebilen en belirgin özelliğiniz nedir ve kendinizi nasıl motive edersiniz?
Eğer bir yerlere gelebilmişsem mesleğime olan tutkumun, gayretimin ve çok çalışmamın bunda etkili olduğunu söyleyebilirim..
Her birimizin yaradılış olarak birbirimizden farklı pek çok özelliğe sahip olduğumuzu düşünüyorum, Önemli olan bu özelliklerinizin farkına varıp hedeflerinize en iyi şekilde entegre etmeniz..
Ben kendi adıma analiz etme, ileriyi görebilme, akıl ve duygusal dengeyi sağlayabilme özelliklerimi mesleğime adapte edebildim.
Kendimi motive etme yolum seyahat ederek yeni yerler keşfetme ve yeni bilgiler öğrenme şeklinde oluyor. Gerçekleştirdiğim seyahatlerimi kendi bloğumda ve pek çok farklı mecrada yazıyorum . Bu mesleğimi sevmem deki en temel noktalardan biri seyahat edebilme şansını bana vermiş olması.
Sizce Türkiye turizminin en büyük sorunu nedir?
Türkiye turizminde irili ufaklı pek çok sorun var. Bunların bir çoğu uzun vadede çözülebilecek gibi görünüyor.
Örneğin tutarlı ve uzun dönemli turizm politikalarının eksikliği ,eğitimli ve donanımlı insan gücünün yetersizliği, işini bilen profesyonellerin o veya bu nedenlerle mesleğe küstürülmesi, ülkemizin tarih ve doğayı koruma konusunda hala yasa ve uygulamada eksikliği, turizmin meslek örgütlenmesindeki eksiklikler, turizmin oldukça ağır bir iş kolu olmasına rağmen maaş, emeklilik konusunda hakların yetersiz olması ve pek çok konuda büyük sorunlarımız var.
Özellikle eğitim konusunun çok daha farklı bir şekilde ele alınması gerekiyor. Üniversitelerde turizm bölümleri puanlarının yüksek tutulması, orta ve alt kademe için daha fazla meslek okullarının açılması gerektiğini düşünüyorum.
Sanal Gerçeklik ve Turizm ikilisi fikri aklınıza nasıl geldi?
Sektördeki her gelişmeyi yakından takip etmeyi severim, özellikle teknolojik gelişmeleri.
Pandemi ile birlikte yeni normal dönem sektörümüzde belli zorunlulukları da beraberinde getirdi. VR yani virtual reallity – Sanal gerçeklik teknolojisinin özellikle seyahat sektörünün parlayan yıldız olacağını tahmin etmek hiç zor değildi. Bu konuda dünyanın lider firması VRESORT bize direkt olarak ulaşıp işbirliği yapmayı teklif edince kabul ettik.
VRESORT bu işi National Geographics ve Discovery Channel ekibi ile birlikte gerçekleştiriyor. Sistem otel ve resort lar için sadece tanıtım ve pazarlama değil direkt rezervasyon yapabilme olanağı sağladığı için büyük farklılık yaratıyor.
Böyle bir ürünün sadece otel sektörü için değil, destinasyon tanıtımınında da büyük bir farklılık yaratacağına inanıyoruz.
Bir cevap yazın