OTELİNİZİ ve RESTORANINIZI DOLDURMAK İÇİN EN DOĞRU STRATEJİYİ Mİ ARIYORSUNUZ ?
O halde, halen sürdürmekte olduğunuz stratejinizi yeniden tanımlamaya hazır olun, çünkü size işletmeniz için iyi bir ‘Pazarlama Planı’ oluşturmanızla ilgili bazı önerilerde bulunacağım.
Peki, neden Pazarlama Planı ? Çok basit ; Satışınızı arttırırsınız da ondan!
Otel ve Restoran sektörü oldukça rekabetçi bir pazar yeridir ve sürekli değişir. Bugün belirlediğimiz hedefler yarın için uygun olmayabilir. Bunun nedeni sadece iç değişimler değil, sosyal, politik ve ekonomik ortamdan da kaynaklanır. Bu sürekli değişim sektördeki işletmelerin stratejileri üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir.
Şirketin sahibi veya yöneticisi olmanız hiçbir şey farkettirmez, size düşen hem iç hem de dış ortamda neler olduğunu takip etmeli, dikkat etmeli ve uygun önlemleri zamanında almalısınız.
İşletmenizin örneğin otelinizin, butik veya bir otel zincirine bağlı olmasının önemi yoktur, yakın zamanda açılmış veya misafirperverlikte uzun yıllara dayanan deneyime sahip te olabilir , gerçek olan şu ki günün sonunda her yönetici başarılı olmak için değişmeyen zorlukları başarmak zorundadır;
- Doğru bir fiyat ile sürdürülebilir doluluk sağlamak
- Konukların beklentilerine cevap verebilmek;
- Bir işletme olduğunuz gerçeğini göz ardı etmeden şirketi bütçe hedefine ulaşmak.
Tabii ki bunların hiç biri şans eseri gerçekleşmez . Tüm stratejinizi temsil etmesi gereken bir pazarlama planınızın olması gerekir. Pazarlama Planı olmayan bir işletme, bilmediğiniz yola haritasız çıkmış gibidir. Gideceği yere ulaşama ihtimali düşüktür , ulaşsa bile zaman ve maddi kaybı oldukça fazladır.
Kısaca belirtmem gerekirse pazarlama planı, hedeflediğiniz misafir profiline hizmetlerinizi ürününüzü anlatma ve onları bu ürün ve hizmeti satın almaya ikna etme becerisi sağlayan bir yol haritasıdır.
Peki ‘Pazarlama Planı’ nasıl olmalı?İşletmenize yönelik bir pazarlama planı gerçekleştirmek için standart bir formül yoktur. Doğru bir pazarlama planı ise mutlaka, kısa, orta ve uzun vadede gelecekte tamamlanması gereken eylem ve stratejilere işaret eden bir rehber olmalıdır.
Pazarlama planlarının pek çok farklı modeli olabilir ancak şu 5 başlığı içermek ve açıklamak zorundadır;
1 ) DURUM ANALİZİ İÇERMELİDİR [SWOT analizi yapılmalı]
İşletmenizin güçlü, zayıf, fırsat ve tehdit noktaları neler?[Strengths,Weaknesses,Opportunities, Threat]
S.W.O.T analizi günümüzde tartışılsa da şirketin kendi içindeki güçlü ve zayıf yanları,dışarıdan gelen fırsat ve tehditleri anlamak ve bu bağlamda strateji geliştirmek için hala en önemli analizdir.
2) HEDEF MÜŞTERİ PROFİLİ BELİRTİLMELİDİR
Hedeflediğimiz misafirlerimiz kimler? Yaş, eğitim,gelir düzeyi yani Demografik yapıları nedir? Ürününüz neden satın alsınlar , motivasyonları nelerdir? Bundan belirtilmelidir.
3) PAZARLAMA HEDEFLERİNİZ NET OLARAK BELİRTİLMELİDİR
Pazarlama Planının hazırlanması kadar planın ‘gerçekçi ‘ olması da önemlidir.
Plan bize istenilen gerçekçi hedeflerle,istenilen sonuca, belirtilen net bir zaman dilimi içinde ulaşabileceğimizi göstermediği taktirde bir anlamı yoktur.
En yaygın yaklaşım pazarlama ölçütlerini kullanmaktır.
Örneğin, pazar hedefleriniz şunları içerebilir:
Toplam pazar payı ve segmentleri
Toplam misafir sayısı ve retention oranı
Penetrasyon oranı
Ortalama boyut veya satın alma hacmi
4. ) PAZARLAMA STRATEJİNİZ BELİRTİLMELİDİR
Hedeflerinizi belirledikten sonra, işletmenizi potansiyel müşterilere nasıl tanıtacağınızla ilgili bir strateji oluşturmalısınız .
Stratejiler tipik olarak pazarlamanın 4 P sini kapsar:
Ürün ( Product)
Fiyat (Price)
Yer ( Place)
Tanıtım ( PR)
Pazarlama araçları seçiminiz, hedef pazarınızın profiline göre yönetilecektir, böylece farklı araçların farklı kitlelere nasıl ulaştığını anlamanız gerekir.
Her zaman yüksek maliyetli reklamlara para harcamamanız gerektiğini varsayalım. Örneğin, bir niş kitleniz varsa, e-posta gibi düşük maliyetli pazarlama stratejilerinden yararlanabilirsiniz.
En pahalı seçenekler genellikle reklam, satış promosyonları ve halkla ilişkiler kampanyalarıdır. Yönlendirmeler ve ağ iletişimi, müşterilere ulaşmak için daha düşük maliyetli yollardır.
Günümüzde Dijital Pazarlama güçlü bir stratejidir çünkü hedef pazarlara ulaşmada ucuz ve oldukça etkilidir.
5) PAZARLAMA BÜTÇESİ – FİNANSAL PLANLAMA OLUŞTURULMALIDIR
Finansal olmayan bir pazarlama planının etkisi yoktur ve anlamsızdır. Pazarlama Planının bütçe ve finansal bölümü genel iş planı için de gereklidir.
Aşağıdaki sorularla başlamanıza yardımcı olabilir:
Ne kadarlık bir satış hedefliyorsunuz?
Ne şarj edeceksin?
Sunacağınız ürün ve hizmetinizin maliyeti nedir?
Temel işletme giderleriniz ne olacak? ( En önemli gider kalemlerinden biri olan personel İşe alım masraflarını ve maaşları burada eklediğinizden emin olun.)
İşletmenizi yönetmek için ne kadar finansmana ihtiyacınız olacak?
Bu soruları cevaplamak, tahmini gelir ve giderlerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
Pazarlama Planınızı geliştirirken önemli bir adımdır. Bu analiz, iş yapma maliyetlerinizi karşılamak için tam olarak ne kadarlık bir gelire ihtiyacınız olduğunu gösterir.
Eğer kırılma noktanızı (break-even point) aşabilir ve masraflarınızı karşılamak için ihtiyaç duyduğunuz satış gelirinden daha fazlasını getirebilirseniz, kâr elde etme şansınız artar.
Sadece bu soruları cevapladıktan sonra, pazarlama stratejinizin hedeflerini çizmeye başlayabilir ve belirli bir süre içinde ulaşılacak gerçekçi bir hedef tanımlayabilirsiniz. Ancak hedeflerinizin sonuçlarını izlemeniz gerektiğini unutmayın.Pazarlama planını tüm ortak çalışanlarınıza aktarmayı ve projenin bir parçası olduklarını hissetmeyi unutmayın.
Son olarak, hedef misafir – müşterilerin artmasına ve sürekli (repeat) misafire dönüşmelerini sağlayacağınız bir ‘Pazarlama Planı’ hazırlanması ve pratiğe dönüştürülerek geliştirilmesi konusunda tereddütleriniz var ise pazarlama planını oluşturmanıza yardımcı olacak bir uzman olarak bizlerden destek alabilirsiniz.
NY&CO Global Hospitality Co. olarak Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi isterseniz ,bizimle iletişime geçin!
02122363061
Bir cevap yazın